ÇOK UZAKLARDAN 1
Zaman, hızla akıp giderken, olan biteni,yanına alıp götürmüyor. Her şeyi bulunduğu, yaşandığı, ait olduğu yerde bırakıyor. Gene zaman içinde insanlar, ömrünü dolduruyor, yeni kuşaklar onların yerini alıyor. Bilenler,yaşıyanlar gittikçe, bilgiler de onlarla birlikte kaybolup gidiyor.
Bu durumda bir yörenin ekonomik yapısını, sosyal yaşamını,kültürünü,folklörünü,eğitimini, kısacası her şeyini, ancak, tesbit edilmişse, kayda geçmişse bilebiliyoruz, öğrenebiliyoruz.Geçmişin yitip gitmemesinin, gelecekte de yaşıyabilmesinin önemli bir yolu bu.
Babam,Osman Ünsal, Ardanuçun İlçe olmasıyla, 1945 yılında Yusufelinden, ilk İlçe merkezi olan Tütünlüye atanmış ve burada 1949 yılına kadar,Ardanuç Maarif Müdürlüğü ve Gezici Başöğretmenlik yapmış,o yıl,o zamanlar Artvine bağlı olan Fındıklı ilçesine atanmış,1952 yılına kadar burada İlk Öğretim Müdürlüğü yaptıktan sonra,Aynı yıl tekrar Ardanuç İlk Öğretim Müdürlüğüne dönmüş ve 1958 sonunda Ankaraya atanıncaya kadar Ardanuç İlk Öğretim Müdürlüğü görevini sürdürmüştür.
Emekliliği süresince, vefatına kadar,''Artvin ve Çevresinde Yaylacılık ve Pancarcı Şenlikleri'' adlı bir kitap yazmış, birkaç kitabın hazırlıklarını sürdürürken de ,12.Nisan.2001 tarihinde vefat etmiştir.
Bu çalışmaları inceldiğimde , bazı bilgilerin bilinir olmasının ve bu nedenle de paylaşmasının katkı sağlıyacağı düşündüğüm için,bu ön bilgileri vermeyi gerekli buldum.
Biz hep okullarımızın eğitim-öğretime açıldığı yıldan sonrasını biliyor ve konuşuyoruz.Öncesi hakkında yeterli bilgimiz yok.Bu bilgiler,bu konuya ışık tutacak nitelikte.
Oldukça uzun olan metinleri, parça parça paylaşmanın daha doğru olacağını düşünüyorum. Çünkü uzun metinlerin sıkıcı olduğunu,okuma zorluğuna neden olduğunu biliyorum.
-----------------------
Ardanuç İlçesi Mlli Eğitim Müdürlüğü
'' Ardanuç İlçesi Mlli Eğitim Müdürü idim.O zamanki adıyla,İlköğretim Müdürü.
Türkiyede o yıllarda çok büyük bir Maarif hamlesi yaşanıyordu.Cumhuriyetin kuruluşundan başlıyan ve ilk defa Muallim Mektepleri,sonra da Öğretmen okullarıyla sürdürülen Maarif temposu kafi görülmemiş, 1938 de çıkarılan, 3238 kanunla önce altışar aylık Öğretmen kursları ve Eğitmen adı verilen eğiticilerle eğitim kadrosu takviye edilmiş, hemen peşinden de 1939 yılında, 3803 sayılı kanunla ,ilkokul üzerine beş yıllık olarak kurulan, Köy Enstitüsü mezunu öğretmenlerle devam ettirilmişti.
1940-1941 Yılında da, 4274 sayılı kanunla kadın erkek bütün köylüye, çalışma mükellefiyeti getirilmiş ve her köye bir okul yaptırma hamlesi başlatırmıştı.
Ayrıca köy enstitüsü menşeli öğretmenler için tatbikat arazisi temin olunmuş ve tahsil çağındaki 6-14 yaşlarındaki çocuklara ilkokulu bitirme mecburiyeti konmuştu.
O yıllarda Öğretmen olarak,İdareci olarak herkes, bu Maarif seferberliğinde, bir görev üstlenmiş ve bu davanın gerçekleşmesinde amansız bir mücadelenin içinde bulmuştu kendini.
Ben de terhisimi müteakip, 1942-1944 yıllarında Öğretmen ve Başöğretmen olarak,Yusufelinin Ersis Köyünde 4234 sayılı kanunu kullanarak ,çok güzel bir okul binasının kazandırılmasında rol almıştım.
1945-1948 yıllarında yeni ilçe olan Ardanuçta(Tütünlü), İlçenin ilk Maarif Memurluğunun kurucusu olmuş,İlçe Merkez Okulu binası dahil olmak üzere, tüm Ardanuç Köylerinde okul yapımı, okullara uygulama arazisi temini ve öğretmen kadrosunun tamamlanması konusunda amansız bir mücadelenin yürütücüsü olmuştum.
Bu mücadelemi,1949-52 yıllarında o yıllarda Artvine bağlı olan Fındıklı İlçesi İlköğretim Müdürü olarak sürdürdüm.
ARTVİN ,1950 li yılların başlarında Türkiyede,İlköğretim davasının hallinde, %98 lik başarı ile Türkiye ikincisi olmuştu.
Evet,İlköğretim davası hedefine ulaşmıştı ama Ortaöğretim yerinde sayıyordu.
Bu müthiş ilköğretim faaaliyetlerinin bir sonucu olarak,gerek ilçe merkezi,gerekse köy ilkokullarından mezun olan çocuklarda çok büyük bir yığılma meydana gelmişti.Bu çocukların devam edebilecekleri ne ortaokul veya ne de herhangi başka bir okul yoktu.
Bu ihtiyacın tazyiki ve maarif düşkünü halkımızın teşviki ,ve de idealist idarecilerimizin çok yakın ilgileri sayesinde, ilkokul hamlesi ve başarısının ardından ilçelerde Ortaokul açma teşebbüsüne geçilmişti.
Bu cümleden olarak;
1950 lerin başlarında, İlköğretim Müdürü olduğum Fındıklı'nın Kaymakamı, Necmettin Karaduman idiler.Necmettin Karaduman, büyük bir idareci olmanın yanında, büyük bir maarifçi idi de.
Onun bu özelliğinden yararlanarak, Fındıklı İlçesine bir Ortaokul yapma işini ele aldık ve Okul binasının yapımına başladık.
Bu işe nüve olmak üzere Necmettin Beyle birlikte ,yayan olarak Fındıklı köylerini kapı kapı dolaşarak ,halktan Ortaokul yapımına yardım olmak üzere,tonlarca fındık topladık.
Hatta,Artvin Vilayeti, Bayındırlık Müdürlüğünce hazırlanan Ortaokul binasına ait planı,Necmettin beyle ikimiz, yeni kesilmiş mısır tarlası üzerine bizzat uyguladık ve inşaatına da hemen başladık.
Bu bina daha sonraki yıllarda Lise oldu.
Bu arada, 1952-53 dersyılı için, İlkokulun bir dersanesinde, faaliyete geçmek üzere Ortaokulun birinci sınıfına kaydettiğim çocukların, kayıt işlemlerini ve hazırladığım dersliği, yeni tayin olunan Fındıklı Ortaokulu Müdürüne teslim ederek, Kasım 1952 başında Fındıklıdan ayrıldım.
Naklen tayin olduğum, Ardanuç İlköğretim Müdürlüğü görevime,işlerin aşırı derecede yoğunluğu ve biraz da, aylardan beri birikmişliği yüzünden, onbeş günlük izim hakkımı kullanmadan, 11 Kasım 1952 de başladım.
1949 yılının,Mayıs ayında ayrılmış olduğum Ardanuç Maarifine yeniden dönmüştüm.''
Noyan ÜNSAL
Etiket : UZAKLARDAN,