Köyümüz halkından Enis ŞENGÜL Dedenin Torunun çıkardığı Kitap dan bugün haberim oldu ve çok sevindim. Dilerseniz Yazarın kısaca kendini anlattığı sözlerini okuyalım.
İsmim Serkan ŞENGÜL Emekli öğretmen Ali Kemal ŞENGÜL' ün oğluyum Artvin masalları ve Halk Hikayeleri isimli bir kitap çıkardım.
ÖNSÖZ
Memleketim olan Artvin iline ait masallara ilgi duymam Kocaeli Üniversitesi Eğitim Yönetimi Teftişi ve Planlaması bölümünde Yüksek Lisans yaparken danışman hocamız Nuray Sungur Oakley’in Dede Korkut hikayeleri ile ilgili bir araştırma yapmamızı söylemesi ile başladı.
Dede korkut hikayelerini araştırdığımda bu hikayelerin doğu Anadolu da yaşayan Türk kavimleri tarafından yazıya geçirilmiş olabileceği ve Anadolu’da anlatılan pek çok masalın da Dede Korkut hikayelerinin türevleri olduğunu anlatan makaleler okuyunca masallara olan ilgim arttı. Yakın çevremdeki Artvin’lilerin anlattıkları masalları derlemeye çalıştım. Bana anlatan kişilerin ses kayıtlarını aldım. Bu ses kayıtlarını bana anlatıldığı gibi hiç bozmadan yazıya dönüştürdüm. Sadece şiveli anlatımları günümüz diline çevirdim. Bu çalışmadaki amacım bu masalların unutulmaması ve kayıt altına alınması.
Masalların sadece masal olmadığı; kişinin kendini gerçekleştirmesi yolunda geçmişten kulağımıza usulca söylenen bir söz olduğunu unutmamız dileğiyle.
Bu kitaptaki pek çok masalın asıl kaynak kişisi babamın nenesi rahmetli Fadime Şengül’e ve beni anlattığı hikayelerle büyüten annem Gülhanım Şengül’e saygılarımla….
Serkan ŞENGÜL
Etiket : Artvin, Masalları, Halk, Hikayeleri,