"YALNIZÇAM" VE YALNIZ OLAN ÇAM
Ortalama yüz yıl öncelerine kadar şimdiki orman üst sınırınında üstünde 2650 rakımlarda bu günkü karakolun bulunduğu küçük vadide çok yaşlı bir çam ağacı varmış. Ardanuç halkı bu ağaca "Yalağuz Çam" dermiş. Bu çam, hayatını yalnız başına kim bilir kaç yıldan buyana sürdüregelmiş. Ama maalesef yirminci yüzyılın başlarında kendini yok olmaktan kurtaramamış, belki de hain bir baltaya kurban gitmişmiş.
Evet o kendini bu akıbetten kurtaramamış ama çok daha büyük bir şeyi, kendine has olan "Yalağuz
Çam" adını tarih ve coğrafyanın vefalı sayfalarına, harita ve atlaslara, milyonlarca insanın kafasına yazdırmayı başarmış. Evvela meşhur olmayı başaran çam ağacı stratejik önemi büyük bu geçide "Yalnızçam Geçidi" şeklinde isim olmuş ve bu isimle şöhrete ermiştir, bu bir. İkincisi Ardahan'da Kura nehri, Tortum çayı, Çoruh nehri ve Berta suyu vadileri arasında kalan ve doğuda sınır dışında Ahıska vadisinde nihayete eren sıradağlara "Yalnızçam Dağları" adı verilmiş ve bu ismin ebedileşmesine vesile olmuştur.
Hem hayvancılığa çok elverişli olması, hem de tarih boyunca taşıdığı stratejik önemi dolayısı ile çok mühim roller ifa etmiş bulunan bu dağlara "Yalnız- çam Dağları" adının verilmiş oması da hiç şüphesiz ki çok isabetli ve pek yerinde olmuştur.
Kendilerine bu isimlerin verilmiş olmasından ötürü bu sıradağlar ve bu geçit her zaman için büyük bir gurur içinde bulunmuşlardır.
Yalnızlığı ile ölümsüzlüğe kavuşan bu çam ağacı veya mahalli adı ile "Yalağuzçam" yeryüzünde bahtiyarlık mertebesine eren yegane çam olsa gerek. Öyle ya bu altın hikayenin anlatıldığı bir başka çam, bir başka yerde nasıl ve niçin bulunabilsin ki...
Kaynak: Osman ÜNSAL Artvin ve Çevresinde Yaylacılık ve Pancarcı Şenlikleri Kitabı.
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı yazarın kendisine ve / veya temsilcilerine aittir. Kopyalanması ve izinsiz yayınlanması yasaktır.
Etiket : Yalnız, Yalnız, Olan,