SAKILDE'DE BOĞA GÜREŞLERİ
Öküzün Sakılde'ye çıkarıldığı ilk gün yapılan boğa güreşleri eskiden beri pek meşhurdur. Köyde sırf bu maksat için boğa besleyen hevesli, hatta iddialı aileler vardı eskiden. Umumiyetle bir yıl önceden kalan iddia ve hasımlığa dayalı güreşler daha da önem kazanırdı. Dikkatle seçilen boğalar kış boyunca özel olarak beslenir, bakımları yapılır ve güreşlere hazırlanırdı.
Tütünlü köyünün bu boğa güreşleri, civar köylerce de bilindiği için güreşlerin yapılacağı gün onlarda bu güreşleri görmek üzere Sakılde'ye gelirlerdi. Bizim köyden seyirci olarak giden bir grupla birlikte çocukken bir defa ben de gitmiştim bu güreşlere. Cidden çok yaman güreşler olmuştu sekiz-on azılı boğa arasında o gün. Sahiplerinden başka kimseyi yanlarına sokmayan boğaların dehşet ve heyecan dolu o günkü güreşleri hala gözlerimin önündedir.
Boğa güreşleri "Hayvanlarda sevilme ve sevme" başlıklı bölümde daha geniş olarak anlatılmıştır.
Kaynak: Osman Ünsal; Artvin ve Çevresinde Yaylacılık ve Pancarcı Şenlikleri Kitabından.
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı yazarın kendisine ve / veya temsilcilerine aittir. Kopyalanması ve izinsiz yayınlanması yasaktır.
Etiket : Sakıldede, Boğa, Güreşleri,