Sakılde Ardanuç'un Acıelma tepesinden sonra yörenin en yüksek rakımlı yeridir. Yayvan bir dağın yarıdan kesilmiş maktası gibidir. Bu kesitin ortası çukur, aynı zamanda dar bir vadi halindedir. Etrafı zengin otlakiyelerle çevrili ve dalgalı bir yapıya sahiptir. Çevresini ormanlar kuşatmıştır. Doğusunda mülkiyeti birkaç köye ait bulunan Uzunçayır mer'aları ile Aşağı Irmaklar köyünün "mezrası, batısında Kaleardı, kuzeyinde Tütünlü'nün "Şaşaverdena" ormanı, güneyinde ise yine Tütünlü'ye ait "Abuşeker" ormanları ve Beratlı köyünün dik yamaçlı mer'aları yer almaktadır.
Sakılde çukurunun orta yerinde Tütünlü köyünün "Öküz yatağı" yer almaktadır. Yatak yerinin hemen yakınında on-onbeş kadar büyük ladin ve köknar ağacı tarihleşen mevcudiyetleriyle dikkatleri üzerlerinde toplamayı başarırlar. Öküz yatağının yanıbaşında öküzcülerin yatıp kalktıkları ve uzaktan bakınca çocuk oyuncağı sanılan bir "öküzcü kulübesi" vardır. Öküz yatağının biraz uzağında birbirine eklenmiş çam oluktan akan güzel bir su ile köyün öküzünün su ihtiyacını karşılayan çapları 40-50 cm. kalınlıkta köknar ağacından oyulmuş, boyları 7-8 metreye varan birbirine bağlı iki su kürünü Sakılde'nin gerçek hayat kaynağıdır.
Gökten başka hiçbir yerin gözükmediği Sakılde'nin bu tenha vadisinde tek su kaynağı olan bu pınar; insanlara, hayvanlara ve "Yolcu Yolu"nun gelip geçen yolcularına asırlar boyu hep su vere vere gelmiştir bugünlere. Tütünlü köyü, öküzünü toplu halde haziran ayında çıkarır Sakılde'ye. Akgöl yakınlarındaki "Bicenin Öküz yatağı"na gidinceye kadar öküz onbeş-yirmi gün müddetle burada kalır.
Kaynak: Osman Ünsal: Artvin ve Çevresinde Yaylacılık ve Pancarcı Şenlikleri Kitabından
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı yazarın kendisine ve / veya temsilcilerine aittir. Kopyalanması ve izinsiz yayınlanması yasaktır.
Etiket : Sakılde,