» Bicelilerin Hasretini Dindiren Web Sitesi Biceliyiz.Com a Hoşgeldiniz. Tütünlü Köyü Bicenin Web Sitesi.

    • Facebook Hesabınız İle Sitemize Hızlı Üye Olup Giriş Yapabilirsiniz
    • Veya Bilgilerinizi Kendiniz Girerek Üye Olup Giriş Yapabilirsiniz

» MakaleYazı Kategorileri

» Hit MakaleYazılar

» Son MakaleYazı Yorumları

» MakaleYazı İstatistikleri

  • MakaleYazı Sayısı 82

  • Okunma Sayısı 480869

  • Kategori Sayısı 7

  • Yorum Sayısı 255

» Kayın Ağacı

MakaleYazı Resmi
Bookmark and Share
  • Beğenenler (3) Beğenmeyenler (0) Toplam (3)
      Beğenenler & Beğenmeyenler
      Murat(+1), gurbet(+1), Morahatli(+1),
Beğen Beğenme
İnsanlar ve Yaşam Öyküleri Kategorisinde Gez
               

KAYIN AĞACI

Kayın ağacı 3-4 metreden fazla büyümeyen, dipten birçok fide ve filiz olarak bir arada büyüyen, orman üst sınırının da daha üst seviyelerinde dahi yaşayabilen çok yumuşak ve dayanıklı, yapraklı bir ağaç türüdür. Genellikle gövde kalınlığı ortalama 10-15 cm'e kadar ancak ulaşır. Kabuk yapısı bakımından kiraz ve vişneye benzer ve ana gövde beyaz renktedir.

Özellikleri sebebiyle kayın ağacının dallarından sokak, harman ve ahır süpürgeleri yapılır. Süpürgeleri çok kaliteli ve çok dayanıklı olduğu için daima aranır. Kabuğundan çok özel metotlarla hakiki "Kara- sakız" yapılmaktadır. Bu sakızın kendine mahsus hoş bir tadı ve kokusu vardır. Tazeliğini daima muhafaza eder. Çok imrenilen bu sakızdan edinmek imkansıza kadar varır. Çünkü yapılışını bizim çocukluğumuzda dahi bilen insan sayısı çok az idi. Çok eminim ki şimdilerde hiç kalmamıştır.

Benim yaşıma yakın olan yöre insanı bu sakızı çok arzu etmemize rağmen ender olarak elde edebilirdik. Kayınlık deresi ile "Yaylanın ardı" arasında gene üçgen tarzında olan ve "Velin Düzü" adı verilen geniş ve çok güzel bir otlak alanı vardır. Burası iyi bir çayırlık sahası olabilir iken her nasılsa otlakiye olarak kullanılmaktadır. Babam Velindüzü'nün vaktiyle bizim aileye ait bir çayırlık olduğunu kendi babasından duyduğunu birçok kereler ifade etmişti.


Yörenin bütünü ile jeolojik yapısını incelemek gerekirse;
Yaylanın ardı, Velindüzü,  Zedvake üçgeni ve Kayınlığın başı mevkileri, arasında kalan yerler % 5- 10 derece meyilli büyük bir düzlük saha halinde iken vaktiyle meydana gelen büyük bir heyelan ve çöküntü sonucu Maranet, Unagira, Kayınlığın Önü, Cingitma'nın Önü, Yaylanın Önü, Zincarlık ve Soriyent mevkileri kayarak büyük çöküntü ve çukurluklar oluşturmuş, Zedvake,  yaylalığm düzü ve Kayınlığın başı gibi üç yer birer sütun başı gibi ayak¬ta kalmayı başarmışlardır. Çöküntü alanları hafif engebeli görüntüleri ile heyelana maruz kalmış tipik bir arazi biçimini sergilemektedirler.

Tamamı çok randımanlı bir çayırlık olarak kullanılan bu yerlerde en güzel kaynak uslarına, pınarlara, daimi sulak, hatta bataklık yerlere, küçük gölcüklere ve rengarenk su birikintilerine sık sık rastlanmaktadır.

 

Kaynak: Osman ÜNSAL : Artvin ve Çevresinde Yaylacılık ve Pancarcı Şenlikleri Kitabı.

(c) Bu yazının her türlü telif hakkı yazarın kendisine ve / veya temsilcilerine aittir. Kopyalanması ve izinsiz yayınlanması yasaktır

 



Etiket : Kayın, Ağacı,
MAKALEYAZI BİLGİLERİ
Ekleyen : KemaL | Kategori : İnsanlar ve Yaşam Öyküleri | Tarih : 10.03.2014 16:27:51 | Hit : 8519 | Yorum : 3

» MakaleYazı Yorumları

MAKALEYAZI YORUM YAZ

 
  • Murat
    Kayın ağacının kabuğundan yapılan "Kara sakız" ın yapılışını bilen kaldı mı ?
    12.08.2016 09:38:20


    Beğenenler (0) Beğenmeyenler (0) Toplam (0)
  • Noyan
    Nazım'ın Karlı Kayın Ormanında'sına, adeta film seti olmuştur Kayın ağacı.Karışık ormanların,sonbahardaki akılları alan görüntüsünün esas oğlanıdır.Ellerine ,emeklerine sağlık Kemal bey.Selamlar,sevgiler.
    11.03.2014 13:55:36


    Beğenenler (0) Beğenmeyenler (0) Toplam (0)
  • KemaL
    Dağlarda bulunan bu çalılıklara "Çekem, Çekemlik" dendiğini biliyordum.
    10.03.2014 16:44:39


    Beğenenler (0) Beğenmeyenler (0) Toplam (0)

» Copyright

2oo8-2o13 © Copyright Biceliyiz.com Her Hakkı Saklıdır B@y ÇoBaN
Artvin - Ardanuç - Tütünlü Köyü  Web Sitesi olan Biceliyiz.com 'un Amacı Yöremiz ve özellikle köyümüzün gelenek, göreneklerini kayda almak verileri toparlamak ve sonraki kuşaklara aktarmaktır. Köyümüzün Eski adı Bice olup "bicelilerin" bu web sitemizde buluşmasını sağlamaktır. Tüm Bicelilere saygı ve selamlar K.Yıldız.