» Bicelilerin Hasretini Dindiren Web Sitesi Biceliyiz.Com a Hoşgeldiniz. Tütünlü Köyü Bicenin Web Sitesi.

    • Facebook Hesabınız İle Sitemize Hızlı Üye Olup Giriş Yapabilirsiniz
    • Veya Bilgilerinizi Kendiniz Girerek Üye Olup Giriş Yapabilirsiniz

» MakaleYazı Kategorileri

» Hit MakaleYazılar

» Son MakaleYazı Yorumları

» MakaleYazı İstatistikleri

  • MakaleYazı Sayısı 82

  • Okunma Sayısı 480999

  • Kategori Sayısı 7

  • Yorum Sayısı 255

» Kavak Ağacı ve Deyimlerimiz

MakaleYazı Resmi
Bookmark and Share
  • Beğenenler (3) Beğenmeyenler (0) Toplam (3)
      Beğenenler & Beğenmeyenler
      Murat(+1), Morahatli(+1), kardelen(+1),
Beğen Beğenme
İnsanlar ve Yaşam Öyküleri Kategorisinde Gez
               

KAVAK AĞACI VE DEYİMLERİMİZ.

Ardanuç'un çam, köknar ve ladin gibi iğne yapraklı ormanlarının yapraklı olarak tek ağacıdır. Orman içlerinde "tekere seyrek" olarak bulunur, sayıları pek fazla değildir. Kavak ilkbahar ve yaz aylarında yeşilin değişik tonu, son güzde de gülen sarısı ile ormanların en gözde süsüdür. Çok dallandığı için fazla boy atamazlar, ortalama boylan 8-10 metre, çapları da 30-40 cm. civarındadır. Ormancılık dilinde bunun adı "Karakavak" olarak geçer.  Ağacı çok hafif ve yumuşak olduğu için özellikle bazı tarım ve ev aletlerinin yapımında kullanılır. Un, kar ve ahır kürekleri, yaba ve tırpan sapları yayık, oklava, iğ, teşi gibi. Tahta kısmının kendine mahsus hoşa giden çok güzel bir kokusu vardır.  Ağacı işlenirken bu koku etrafa yayılır. Sonbaharda kavak ağaçlarının yaprakları hep bir­den sararır ve sarının en güzeli sergilenir gözler önüne. Uzaklardan bakınca sararan kavak ağaçları, klasik orman yeşili üzerine serpiştirilmiş sarı benekli nadide bir kumaşı andırır. Karanlık Meşe ve Düdümet ormanlarındaki kavak ağaçlarının sonbaharda oluşturduğu muhteşem manzarayı seyretmek için "Harmandüzün"de olmayı boş yere hayal edip durmuşumdur bir ömür boyu. Kaleardı'nda hemen hemen günün her saatinde rüzgar eser. Hele Meltem rüzgarının gündüz saatlerinde esmemesi düşünülemez. Gündüzleri batıdan, geceleride doğudan esen bu meltemle köylerimizde hep harman savrulurdu. Şimdilerde artık harman savurma işi modern tarım araçları, tınaz ve patos makinaları ile yapıldığı için rüzgarla harman savurma adeti de herhalde tarihe karışmış olsa gerek. Her yerde olduğu gibi Kaleardı'nda da kavak ağacı vardır. Hele hele köye bakan kayalıklı sırtta azraz ağacının yanındaki birkaç iri kavak sanki hepsinin temsilcisi gibiydi. İnce uzun sapları ve şekil özellikleri sebebiyle kavak yaprakları en hafif rüzgarda bile gözle takip edilemeyecek kadar hızlı biçimde dallarında her yönde ani dönüşler yaparak sallanır ve tam bir kargaşa halinde biteviye çırpınır dururlar.

Yüzbinlerce hatta milyonlarca yaprağın bu çırpınışı sırasında yüz yüze denk gelenlerin çıkardığı "Şapırtı" sesleri tıpkı baş ve orta parmağın çıkardığı "Çarpana" sesini andırır. Kavak yapraklarının bu ani ve her yöne dönüşlerinden kinaye olarak sözünde durmayan kim­seler için "Kavak yaprağı gibi "deyimi kullanılır. Ayrıca bir de "Başta Kavak yelleri esiyor" tabiri vardır. Olur-Olmaz işler peşinde koşan ve zararlı sonuçlar­la karşılaşan kimseler için kullanılır. Bu deyim, kavak yapraklarının düzensiz sallanışlarından, deli-dolu çırpınışlarından kay­naklanıyor olsa gerek.

Atasözlerimiz ve deyimlerimiz, mananın dilimizde binlerce yıllık billurlaşması ve şekillenmesidir. Ecdadımız bunca yıllık tarihi ve mücadelelerle dolu hayatı boyunca karşılaştıkları her hadise ve kazanılan her tecrübeden ders alarak sonraki nesillere ışık tuta­cak kural ve prensipler ihtiva eden ciltler dolusu Atasözleri ve Deyimler yaratmış adeta bu işin mimarı olmuşlardır. Hatta kavak yapraklarının abuk-subuk sallanışlarından bile ahkam çıkarma "Deyim kurma" akıllılığını göstermiş, bu yönü ile de köklü bir geçmişin zengin bir dil kültürünün sahibi bulunduğumuzu ortaya koymuşlardır.

Atasözleri ve deyimler bakımından çok zengin bir millet olduğumuz için konuşmalarımız ve sohbet­lerimiz sırasında bunlara bol bol yer vermeyi ve bun­larla yapılan sohbetleri dinlemeyi çok seven bir millet olmuşuzdur. Bu tür konuşmalar muhteva bakımından çok zen­gin ve ilgi çekicidir. Bu hususiyetlerimizi bilen birçok yabancılar, Türklerle sohbet etmenin büyük bir zevk olduğunu, bu sohbetleri dinlemekten büyük bir haz duyduklarını ifade ederler. Halkımız arasında konuşma ve sohbetlerini deyim ve atasözleri ile süsleyen, konuşma ve sohbetleri sırasında bunlara altını çizerek yer veren pek çok söz ustalarımız vardır.

İnsanımıza ders ve huzur veren bu sohbetler kahve kültürümüzün en zevkli ve en hoşa giden yanıdır.

Kaynak: Osman ÜNSAL Artvin ve Çevresinde Yaylacılık ve Pancarcı Şenlikleri Kitabı.

(c) Bu yazının her türlü telif hakkı yazarın kendisine ve / veya temsilcilerine aittir. Kopyalanması ve izinsiz yayınlanması yasaktır.



Etiket : Kavak, Ağacı, Deyimlerimiz,
MAKALEYAZI BİLGİLERİ
Ekleyen : KemaL | Kategori : İnsanlar ve Yaşam Öyküleri | Tarih : 09.07.2013 16:57:52 | Hit : 5198 | Yorum : 3

» MakaleYazı Yorumları

MAKALEYAZI YORUM YAZ

 
  • candycemil08
    Muhteşem bir anlatım,rahmetli roman yazsaydı bir solukta okurduk herhalde.Eline sağlık komşum.Bicelilere selamlar.
    12.07.2013 07:17:29


    Beğenenler (0) Beğenmeyenler (0) Toplam (0)
  • Morahatli
    Kemal'cigim eline saglik,Osman amcada nur icinde yatsin.Siradan,basit bir kavak agaci diye düsündügümüz olayin,basit olmadigini Rahmetli nede güzel yazmis.Demek ki,yer yüzündeki varliklarin bosuna olmadigini anlamak,bilmek lazim.Rahmetli ne yüce gönüllü,bilgili,muhtesem insanmis.Gönül gözüyle akli birlestirince,kavak agacida cok sirin olabiliyor.Selamlarimla.
    10.07.2013 01:04:19


    Beğenenler (1) Beğenmeyenler (0) Toplam (1)
  • Noyan
    Kemal bey, gene zahmetlere girmişsiniz. Ellerinize sağlık. Sağlık ve mutluluklar diliyorum.Selamlar, Sevgiler.
    10.07.2013 00:27:07


    Beğenenler (0) Beğenmeyenler (0) Toplam (0)

» Copyright

2oo8-2o13 © Copyright Biceliyiz.com Her Hakkı Saklıdır B@y ÇoBaN
Artvin - Ardanuç - Tütünlü Köyü  Web Sitesi olan Biceliyiz.com 'un Amacı Yöremiz ve özellikle köyümüzün gelenek, göreneklerini kayda almak verileri toparlamak ve sonraki kuşaklara aktarmaktır. Köyümüzün Eski adı Bice olup "bicelilerin" bu web sitemizde buluşmasını sağlamaktır. Tüm Bicelilere saygı ve selamlar K.Yıldız.