IRMAKLAR'IN (Samıskar) TARİHÇESİ İLE İLGİLİ BAZI KALINTILAR... (7)
Babamın anlattığı bir başka hikaye ise şöyle idi.
Gene Conatta, Conattaşın ardında Çamlık ile Mağarabayırı ormanlarının birleştiği sırtta çok eski devirlere ait bina kalıntıları vardı. Ağızda ağıza intikal eden bilgilere göre burada çok eski devirlerde de tıpkı bugün Conatta yapıldığı gibi yaylacılık yapılmaktaymış.
Gene Aşağıırmaklar ile Cevizli köyleri arasında Pançi'nin Cevizleri yakınındaki sırtlarda da, eski devirlere ait yerleşim yeri ve bina harabeleri bulunmaktadır. Rivayete göre burada da o civarın en zengin derebeyi oturmaktaymış. Anlatılanlara bakılırsa bu varlıklı kişi Conatta yaylacılık yapar, sağılan sütleri künk borularla malikanesine akıtırmış.
Nitekim günümüzden yüzyıl öncelerine gelinceye kadar bazı yerlerde bu hadise ile ilgili olarak toprak altından bazı künk parçalarının çıktığı yaşayanlar arasında anlatılmaktadır. Bu kalıntılar, hikayenin doğruluğunun kanıtı olarak kabul ediliyordu.
Köyün üst tarafındaki '' Bensliyentur '' mevkiinin en yüksek yerine '' Hacetnamaz sırtı '' denir. Hacetnamaz sırtı, köyün de en yüksek Kuyat semtinin en yüksek tepesidir.
Eskiden beri bu sırt manevi bir kutsiyete sahipti ve buranın bir ziyaretgah olduğuna inanılırdı. Yağmur dualarına burada çıkılır, kurbanlar burada kesilir ve Hacet namazları burada kılınırdı. Hiçbir mezar, Türbe veya herhangi bir işaret bulunmadığı halde herkes burada bir ''Ermiş''in yatmakta olduğu inancı vardı.
1974 yılında Ankara'dan Ardanuç'a ve köye, sılaya gittiğim zaman, Hacetnamaz Sırtına Üçırmaklar Bölge Sağlık Ocağının kurulmuş olduğunu, bir Doktor ve gerekli diğer personelin atanmış olduğunu ve bölgeye sağlık hizmeti vermekte olduklarını görmüştüm.
Osman Ünsal
Şarköy, Eylül 1992
Etiket : IRMAKLARIN, Samıskar, TARİHÇESİ, İLGİLİ, BAZI, KALINTILAR ,