» Bicelilerin Hasretini Dindiren Web Sitesi Biceliyiz.Com a Hoşgeldiniz. Tütünlü Köyü Bicenin Web Sitesi.

    • Facebook Hesabınız İle Sitemize Hızlı Üye Olup Giriş Yapabilirsiniz
    • Veya Bilgilerinizi Kendiniz Girerek Üye Olup Giriş Yapabilirsiniz

» KöşeYazı Kategorileri

  • Yazar Çizerler
  •    Biz Biceliyiz 8
  •    Anılar 30
  •    Biceden Şiirler 3
  •    Tarihçe 9
  •    Biz Bize 95

» Hit KöşeYazıları

» Son KöşeYazı Yorumları

» KöşeYazı İstatistikleri

  • KöşeYazı Sayısı 145

  • Okunma Sayısı 597827

  • Kategori Sayısı 6

  • Yorum Sayısı 168

» IRMAKLAR'IN (Samıskar) TARİHÇESİ İLE İLGİLİ BAZI KALINTILAR. (7)

KöşeYazı Resmi
Bookmark and Share
  • Beğenenler (0) Beğenmeyenler (0) Toplam (0)
      Beğenenler & Beğenmeyenler
Beğen Beğenme
Tarihçe Kategorisinde Gez
               


IRMAKLAR'IN (Samıskar) TARİHÇESİ İLE İLGİLİ BAZI KALINTILAR... (7)

Babamın anlattığı bir başka hikaye ise şöyle idi.
Gene Conatta, Conattaşın ardında Çamlık ile Mağarabayırı ormanlarının birleştiği sırtta çok eski devirlere ait bina kalıntıları vardı. Ağızda ağıza intikal eden bilgilere göre burada çok eski devirlerde de tıpkı bugün Conatta yapıldığı gibi yaylacılık yapılmaktaymış.

Gene Aşağıırmaklar ile Cevizli köyleri arasında Pançi'nin Cevizleri yakınındaki sırtlarda da, eski devirlere ait yerleşim yeri ve bina harabeleri bulunmaktadır. Rivayete göre burada da o civarın en zengin derebeyi oturmaktaymış. Anlatılanlara bakılırsa bu varlıklı kişi Conatta yaylacılık yapar, sağılan sütleri künk borularla malikanesine akıtırmış.
Nitekim günümüzden yüzyıl öncelerine gelinceye kadar bazı yerlerde bu hadise ile ilgili olarak toprak altından bazı künk parçalarının çıktığı yaşayanlar arasında  anlatılmaktadır. Bu kalıntılar, hikayenin doğruluğunun kanıtı olarak kabul ediliyordu.

Köyün üst tarafındaki '' Bensliyentur '' mevkiinin en yüksek yerine '' Hacetnamaz sırtı '' denir. Hacetnamaz sırtı, köyün de en yüksek Kuyat semtinin en yüksek tepesidir.
Eskiden beri bu sırt manevi bir kutsiyete sahipti ve buranın bir ziyaretgah olduğuna inanılırdı. Yağmur dualarına burada çıkılır, kurbanlar burada kesilir ve Hacet namazları burada kılınırdı. Hiçbir mezar, Türbe veya  herhangi bir işaret bulunmadığı halde herkes burada bir ''Ermiş''in yatmakta  olduğu inancı vardı.

1974 yılında Ankara'dan Ardanuç'a ve köye, sılaya gittiğim zaman, Hacetnamaz Sırtına Üçırmaklar Bölge Sağlık Ocağının kurulmuş olduğunu, bir Doktor ve gerekli diğer personelin atanmış olduğunu ve bölgeye sağlık hizmeti vermekte olduklarını görmüştüm.

Osman Ünsal
Şarköy, Eylül 1992



Etiket : IRMAKLARIN, Samıskar, TARİHÇESİ, İLGİLİ, BAZI, KALINTILAR ,
KÖŞEYAZI BİLGİLERİ
Ekleyen : KemaL | Kategori : Tarihçe | Tarih : 21.01.2021 17:16:23 | Hit : 2977 | Yorum : 0

» KöşeYazı Yorumları

KÖŞEYAZI YORUM YAZ

 

» Copyright

2oo8-2o13 © Copyright Biceliyiz.com Her Hakkı Saklıdır B@y ÇoBaN
Artvin - Ardanuç - Tütünlü Köyü  Web Sitesi olan Biceliyiz.com 'un Amacı Yöremiz ve özellikle köyümüzün gelenek, göreneklerini kayda almak verileri toparlamak ve sonraki kuşaklara aktarmaktır. Köyümüzün Eski adı Bice olup "bicelilerin" bu web sitemizde buluşmasını sağlamaktır. Tüm Bicelilere saygı ve selamlar K.Yıldız.