IRMAKLAR'IN (Samıskar) TARİHÇESİ İLE İLGİLİ BAZI KALINTILAR... (4)
Aşağıırmaklar ile Hisarlı köyleri arasında ''Kilisetepesi'' adında oldukça yüksek bir tepe vardır. Tepenin başında bir kale ile bir kilise harabesi bulunmaktadır.
Tepenin ormanlık kuzey cephesi Hisarlı köyüne, dik yalçın kayalıklı güney cephesi de Aşağıırmaklar köyüne bakmaktadır. Kilisetepesi, Üçırmaklar bölgesinde Acıelma tepesinden sonra yükseklik bakımından ikinci sırayı almaktadır.
Vaktiyle tepedeki kalenin su ihtiyacının ''Kilisebayırı''ndan aşağıya doğru inmekte olan bir yeraltı yolu ile birbuçuk kilometre mesafedeki Üçırmaklar deresinden aldığı söylenirdi.
Hatta Yeniçerigilin mahallede, dayımların evinin yanında, üzeri düzgün bir taş kapakla kapatılmış, ağzı altmış-yetmiş santim çapında aşağıya doğru inen bir kuyu vardı.
Etrafı duvarlarla örülü bu kuyunun, yerin altından geçmekte olan su yoluna indiği ifade olunmaktaydı.
Bir de, Bayraktargilin mahallede bir yeraltı yolu girişi vardı. Çocukların girmemesi için önü ağaçlarla kapatılırdi. Burada Sarbiyela istikametine giden bir yeraltı yolunun kapısı vardı.
On-Onbir yaşlarında bulunduğum yıllarda, halamın oğlu Osman ağabeyimle onların Sarbiyeladaki tarlalarını sürüyorduk. Ben morbet olarak öküze biniyordum. Osman ağabeyim de cılğayı tutuyordu. Akozda yürüyen öküzlerden birinin ayağı aniden gizli bir boşluğa düştü. Hayvancağız beklenmiyen bu ani tehlikeden çok korkmuş ve çevik bir hareketle bacağını düştüğü boşluktan çıkarmıştı. Durumu incelediğimizde Akozun içinde yerin altına inen bir delik çıktı karşımıza. Deliği biraz daha incelediğimizde, toprağın altında bir yeraltı yolunun bulunduğunu, bu yolun kemer tarzındaki tavan taşlarından birinin üzerine basılması sonucu taşın içeri düştüğü görülmekteydi.
Yeraltı yolunun Bayraktargilin mahallesi tarafından gelip, tarlaların altından kuzey istikametinde gittiği anlaşılıyordu. Osman ağabeyimle yeniden bir taşla kapatıp tarlayı sürmeye devam ettik. Bizzat yaşadığım bu hadise Bayraktargilin mahallesindeki yeraltı kapısından başlıyan yolun uzaklara doğru uzayıp gittiğini gösteriyordu. Bu raslantı halkımızın yeraltı yolları hakkında söylediklerinin doğruluğunu destekliyordu.
Babam, bağın karşısındaki yamaç ormanda toprağın altında, kolay kolay farkedilemiyen bir yerde, etrafı duvarla örülü çok eski, harabe durumda bir mahzenin var olduğunu ve bu mahzenden etrafa giden yeraltı yollarının mevcudiyetinden sözederdi.
Osman Ünsal
Şarköy, Eylül 1992
Sürecek.....
Etiket : IRMAKLARIN, Samıskar, TARİHÇESİ, İLGİLİ, BAZI, KALINTILAR ,