IRMAKLAR'IN (Samıskar) TARİHÇESİ İLE İLGİLİ BAZI KALINTILAR... (3)
Köyün üst başında, Hacetnamaz sırtının yakınında bir kilise harabesi bulunmaktadır. İki yan duvarı sapasağlam olarak, iki baş taraf duvarı da kısmen ayakta durmaktadır.
Üzerinde herhangi bir yazı veya işaret bulunmadığı için tarihi ile ilgili herhangi bir şey söylemek mümkün değildir.
Yıkılan duvarlarda, herhangi bir şekilde yerinden çıkarılmış taşların oturduğu kireç harçlar, balyozla kırılamıyacak sağlamlıkta varlıklarını sürdürmektedir.
Kilisenin bu hali ile bin yıllık bir tarihe sahip olduğu tahmin olunmaktadır.
Kiliseye 150-200 metre kadar uzaklıkta toprağa gömülü birbuçuk-iki metre boyutlarında düz bir kaya vardır. Bu kayanın üstünde, otuz santim'e otuz santim boyutlarında çok muntazam bir şekilde oyulmuş küp şeklinde bir çukurluk vardır.
Babam, bu bu kayanın altında küçük mağaramsı bir boşluğun bulunduğunu ve bu mağaradan başlıyan bir yeraltı yolunun batıya, ''Sarbiyela'' deresi istikametinde ilerlediğini söylerdi.
1930 lu yıllarda, benim de bildiğim sözkonusu kayanın altındaki boşluk, yani yeraltı yolunun giriş kısmı, etraftaki tarlalardan toplanan ''çegil'' taşları ile kapatılmış durumdaydı.
Aynı yerde bizim de bir tarlamız olduğu için zaman zaman kayanın yanına varır, üstüne çıkar ve büyük bir merakla gözden geçirirdim.
Bugün aynı yerde, köyün ortaokulunun bulunduğunu, kilisenin duvarlarının bitişiğinde de, dükkanlar kurularak küçük çarşımsı bir yerin meydana getirilmiş olduğunu, Memleketi 1974 deki ziyaretimde görmüştüm.
1924-1925 lerde, Artvin-Şavşat yolu olarak başlanan, ancak atlı ve yaya yolu olmaktan başka bir işe yaramayan toprak yolun hafriyatı sırasında, kilisenin yanında çok eski toplu mezarlar raslanmıştı. Bu mezarlardan çıkan oyluk kemiklerinin bugünkilere oranla hemen hemen birbuçuk misli büyüklükte olduğu görülmüştü.
Osman Ünsal
Şarköy, Eylül 1992
Sürecek.....
Etiket : IRMAKLARIN, Samıskar, TARİHÇESİ, İLGİLİ, BAZI, KALINTILAR ,