IRMAKLAR'IN (Samıskar) TARİHÇESİ İLE İLGİLİ BAZI KALINTILAR... (2)
Bağların alt kısmında Ahalt mevkiinin dibinde 40-50 metre yükseklikteki dik büyük kaya kütlesinin orta bölümlerinde kayanın derinliklerine doğru ilerliyen ve ne kadar ilerilere gittiği bilinmiyen büyükçe bir mağara vardır. Mağaranın giriş kısmı öne doğru meyilli olmalı ki aşağıdan bakıldığında görüldüğü üzere kireç harçla karışık bir duvar örülmek suretiyle mağaranın zemininin düzleştirildiği anlaşılmaktadır.
Mağaraya hiçbir yerden çıkılamadığı veya inilemediği için içineki durum bilinememektedir. Bu kadar sarp bir yapıda, mağaranın ön kısmına bu duvarın neden ve nasıl yapıldığının izahı güçtür.
Aynı bağda Halamlara ait olup ön kısmı açık, arka tarafı duvarla örülü iki yan tarafı ile tavan kısmı üç büyük kaya ile kapatılmış mağara benzeri yapı çok daha dikkat çekicidir. Ebatları ikibuçuk, üç metre civarında olan bu kayaların buraya nasıl getirildiği ve hele hele üst üste nasıl konduğunun izahını yapmak olası değildir.
Bağın karşısındaki sıra kayaların altından çıkarak hemen önünden geçen Üçırmaklar Deresine dökülen Akpınarlar memba suyu, yüzlerce yıl önceleri ağaç oluklarla karşıdaki bağlara geçirilirmiş. Akpınarların suları dik yamaçlardan buraya köpükler halında aktığı için adına Akpınarlar denmiştir.
Bugün bu suyun önünde dereye kadar uzanan ağaç oluklardan bir kaçı hala yerinde durmaktadır. Ancak bu oluklar ağaç oluk değil, taşlaşmış kaya haline gelmiş oluklardır. Çünkü Akpınarların suyu çok kireçlidir ve aşırı kireçli sular olukları taşlaştırmıştır.
Yedi, sekiz metrelik bir alanda dağınık olarak dereye akmakta olan bu sular büyük sarkıtlar oluşturmuş ve hemen hemen derenin önünü kapatmışlardır.
Akpınarların sırtını dayadığı yirmibeş, otuz metre yükseklikteki sıra kayalardan akan Sarbiyela Deresinin suları gerçekten görülmeye değer çok güzel ve enteresan bir şelale oluşturur.
Bağlardan bakınca bu ince, nazenin uzun boylu şelale, nikah masasına oturmaya hazırlanan bir geline benzemekte, bembeyaz köpükleriyle ön tarafa yayılmış olan Akpınarlar da gelinliğin aksesuarı gibi durmaktadır.
Osman Ünsal
Şarköy, Eylül 1992
Sürecek.....
Etiket : IRMAKLARIN, Samıskar, TARİHÇESİ, İLGİLİ, BAZI, KALINTILAR ,