» Bicelilerin Hasretini Dindiren Web Sitesi Biceliyiz.Com a Hoşgeldiniz. Tütünlü Köyü Bicenin Web Sitesi.

    • Facebook Hesabınız İle Sitemize Hızlı Üye Olup Giriş Yapabilirsiniz
    • Veya Bilgilerinizi Kendiniz Girerek Üye Olup Giriş Yapabilirsiniz

» KöşeYazı Kategorileri

  • Yazar Çizerler
  •    Biz Biceliyiz 8
  •    Anılar 30
  •    Biceden Şiirler 3
  •    Tarihçe 9
  •    Biz Bize 95

» Hit KöşeYazıları

» Son KöşeYazı Yorumları

» KöşeYazı İstatistikleri

  • KöşeYazı Sayısı 145

  • Okunma Sayısı 597976

  • Kategori Sayısı 6

  • Yorum Sayısı 168

» MEYVESEVER YATIR

KöşeYazı Resmi
Bookmark and Share
  • Beğenenler (1) Beğenmeyenler (0) Toplam (1)
      Beğenenler & Beğenmeyenler
      Murat(+1),
Beğen Beğenme
Biz Bize Kategorisinde Gez
               
MEYVESEVER YATIR.
 
Halkımız mistik öykülere çok meraklıdır. Severek izler, dinler ve çoğunlukla da inanır.
 
Bu tür akıl ve mantık sınırlarının dışındaki söylentiler, genel olarak birileri tarafından yazılmamış, din ağırlıklı toplumlarda, hikayeler şeklinde anlatıla gelmiş ve toplumun çoğunluğunca da benimsenmişlerdir. Hatta zaman zaman eklenerek, geliştirilerek varlıklarını sürdürmüşlerdir.
 
Çocuktuk tabii ve bilgisayar çağı çocukları gibi cin fikirli ve uyanık değildik. Büyüklerimizce söylenen ve anlatılan her şeye sorgulamadan inanırdık. Tersi, sorgulıyan, araştıran birey gibi değil, saygısız biri gibi algılanırdı.
 
Ziyaret'e varmaya çok az kala, son kısa yokuş, oldukça taşlı bir yoldu. 
Yüz, ya da yüzelli metrelik yokuşun yukarılarına yakın sağ tarafında, belkide elli metre boyunda, bir, birbuçuk metre yüksekliğinde, çok ta düzgün olmıyan bir duvar vardı.
Duvarın bir metre kadar üst tarafında, yirmiye yirmi boyutlarında, yirmi santim derinliğinde bir niş vardı.
 
Söylenceye göre, oradan geçen yolcular, yanlarındaki yiyeceklerden uygun gördükleri bir miktarını o nişe koyarlarsa, sevaba girerlermiş. Burası kesin değil ama, bu konulan yiyecekler, orada yatmakta olan yatır tarafından tüketilirmiş. 
Bu nedenle sevap sayılırmış.
 
Onbeş yirmi günde bir, ninemin hazırladığı bir sitil yoğurdu köye götürürdüm. Geceyi köyde geçirdikten sonra, dayılarım ya da teyzemin hazırladığı bir harkelet kirazı yada eriği alıp yaylaya müteveccihen yola koyulurdum.
 
Oradan geçerken de, harkeletteki meyvelerden bir miktarını, üç dört erik,ya da bir avuç kirazı, gönlümden ne kadarı kopmuşsa o kadarını, nişe bırakıp, ölmüş bir adamın bunları yiyip yiyemiyeceğini düşünmeden huzur içinde  yoluma devam ederdim.
 
Doğrusu, şimdilerde bunları kim yerdi diye merak etmiyor da değilim.
Yoksa, sahiden yatır mı yerdi?
 
Noyan ÜNSAL


Etiket : MEYVESEVER, YATIR,
KÖŞEYAZI BİLGİLERİ
Ekleyen : KemaL | Kategori : Biz Bize | Tarih : 23.11.2017 09:48:40 | Hit : 4165 | Yorum : 2

» KöşeYazı Yorumları

KÖŞEYAZI YORUM YAZ

 
  • Noyan
    Kemalciğim o zamanlar orayla ilgili, bu anlamda bir bilgi yoktu. Sadece yatırdan söz edilirdi. Ardanuç tarihinin çok eskilere dayanması nedeniyle bu türden öyküler ve bunlara bağlı olarak da define efsaneleri dolaşıp durmuştur. Bizim çocukluk yıllarımızda bile her yer delik deşik edilmişti. Yani bu tür hikayeleri çok duymuşuzdur.

    23.11.2017 22:11:06


    Beğenenler (0) Beğenmeyenler (0) Toplam (0)
  • KemaL
    Noyan bey, bahsettiğin yeri biz şehit mezarı olarak biliriz. Hazine var diye içerisi kazıldı epey bir tahrip oldu.
    23.11.2017 10:00:13


    Beğenenler (0) Beğenmeyenler (0) Toplam (0)

» Benzer KöşeYazıları

» Copyright

2oo8-2o13 © Copyright Biceliyiz.com Her Hakkı Saklıdır B@y ÇoBaN
Artvin - Ardanuç - Tütünlü Köyü  Web Sitesi olan Biceliyiz.com 'un Amacı Yöremiz ve özellikle köyümüzün gelenek, göreneklerini kayda almak verileri toparlamak ve sonraki kuşaklara aktarmaktır. Köyümüzün Eski adı Bice olup "bicelilerin" bu web sitemizde buluşmasını sağlamaktır. Tüm Bicelilere saygı ve selamlar K.Yıldız.