» Bicelilerin Hasretini Dindiren Web Sitesi Biceliyiz.Com a Hoşgeldiniz. Tütünlü Köyü Bicenin Web Sitesi.

    • Facebook Hesabınız İle Sitemize Hızlı Üye Olup Giriş Yapabilirsiniz
    • Veya Bilgilerinizi Kendiniz Girerek Üye Olup Giriş Yapabilirsiniz

» KöşeYazı Kategorileri

  • Yazar Çizerler
  •    Biz Biceliyiz 8
  •    Anılar 30
  •    Biceden Şiirler 3
  •    Tarihçe 9
  •    Biz Bize 95

» Hit KöşeYazıları

» Son KöşeYazı Yorumları

» KöşeYazı İstatistikleri

  • KöşeYazı Sayısı 145

  • Okunma Sayısı 606362

  • Kategori Sayısı 6

  • Yorum Sayısı 168

» DANALAR VE ANALAR

KöşeYazı Resmi
Bookmark and Share
  • Beğenenler (1) Beğenmeyenler (0) Toplam (1)
      Beğenenler & Beğenmeyenler
      Murat(+1),
Beğen Beğenme
Biz Bize Kategorisinde Gez
               
DANALAR VE ANALAR...
 
Köylerdeki sayısız işin dağılımı, birisi tarafından yapılmamış aslında. Onlarca belki de yüzlerce yıldır, yaşamın pratiği içinde kendiliğinden şekillenmiş. Bu biçimlenişte bazı işler kadınlara, bazısı da erkeklere düşmüş.
Son yıllarda gelişen yeni anlayışlarla bu dağılımda, birinden öbürüne geçişler de olmuş.
İnek sağmak, kadınlara düşmüş mesela, tek tük istisnası olsa da.
 
Yazın yaylalarda şaşortluk işlerini ninem yönetiyor. Her şeyin hakimi o.
Köye indikten sonra bu işleri teyzeme ve yengeme devrediyor.
 
Ufaklıklar, bagadaki otları yiyorlarlar. Ama yavaştan alıyorlar. Çünkü akıllarında anneleri ve emecekleri süt var.
Emme zamanını da, az çok hissedebiliyorlar. Onun  içinde sabırsızlıkları giderek artıyor.
 
Teyzem, ya da yengem, elinde galvanize metal kova, ahıra iniyor. Arkasında ben. Danayı tutacağım. Aslında biri tutmasa da, bir kişi süt sağma işini yapabiliyor. Ama yardım etmekten, günlük işlerin içinde yer almaktan hoşlanıyorum. İşe yaradığımı hissediyorum. Bir de, danayla mecelleşmek hoşuma gidiyor.
 
Kömzekten ve küçücük pencereden gelen ışık yetmiyor. Onun için, ahırın kapısını açık bırakıyoruz.
 
Önce biraz emiyor. Hem sabrın ödülü oluyor bu, hem de biraz doymuş oluyor.
Zamanı gelince onu ayırıyoruz. Aramızdaki itiş kakış başlıyor. İkide bir kurtulmaya çalışıyor. Sıkı tutuyorum, bırakmıyorum. Yayladakine göre daha büyük şimdi. Onun için zorluyor biraz. Sakinleşiyor bir ara, Tam vaz geçti derken yeniden bir hamle daha yapıyor. Ama ben bunu bekliyorum. Kurnaz olduğunu sanıyor. Papuç bırakmıyorum. Karşılıklı şakalaşma gibi. Gülüyorum.
 
Bir birini izleyen, kovanın kenarlarına ya da dibine birikmiş süte çarpan, farklı iki ses dizisinin sonunda, sağma işi bitiyor. 
Bırakıyorum. Kuyruğunu sallıya sallıya, bazen de annesini ite ite keyifle emiyor. Annnesi de, onu yalıyor.
İnekler bittikten sonra sıra Mandaya geliyor. Burda durum biraz daha zorlaşıyor. Ama, üstüme düşeni  kararlılıkla ve başarıyla yerine getiriyorum.
 
Aslında bu, karın doyurmadan öte bir şey. Yavru ile ana arasındaki, tarifsiz bağın görünen tarafı. Sarsılmaz ve değişmez bağ, tüm canlılar için aynı güçte varlığını sürdürüyor.
Bazısında, bilinçli olarak, bilerek ve yaşıyarak, kimisinde içgüdüsel olarak.
 
Noyan Ünsal
14.02.2019/Devrek


Etiket : DANALAR, ANALAR,
KÖŞEYAZI BİLGİLERİ
Ekleyen : KemaL | Kategori : Biz Bize | Tarih : 18.02.2019 12:07:46 | Hit : 3901 | Yorum : 0

» KöşeYazı Yorumları

KÖŞEYAZI YORUM YAZ

 

» Benzer KöşeYazıları

» Copyright

2oo8-2o13 © Copyright Biceliyiz.com Her Hakkı Saklıdır B@y ÇoBaN
Artvin - Ardanuç - Tütünlü Köyü  Web Sitesi olan Biceliyiz.com 'un Amacı Yöremiz ve özellikle köyümüzün gelenek, göreneklerini kayda almak verileri toparlamak ve sonraki kuşaklara aktarmaktır. Köyümüzün Eski adı Bice olup "bicelilerin" bu web sitemizde buluşmasını sağlamaktır. Tüm Bicelilere saygı ve selamlar K.Yıldız.