Halit Öngüt 08.11.2016 tarihli yazısı
Merhaba, Simdiye kadar yaptiginiz calismalariniz icin tesekkur ederiz. Ozellikle Noyan Unsal'in sitede resmini ismini gormek beni sevindirdi. Cunku cocukluk arkadasimdi. Tuzluk mahallesinde pinar basinda Hayri Bilgin ve Ismail Gunduz'un tesvikleriyle yaptigimiz guresi ben hala hatirliyorum. Su anda bu vesileyle gorusup tanisma firsati bulacagimiz icin de seviniyorum. Bu arada kendisinden ozel bir ricam olacak: Abdurrahman Vural (Ankara), Osman Sengul (Ankara), Guntekin Ertek (Ankara), Tarik Tavadoglu (Istanbul), Sinasi Tavadoglu (Istanbul) Aytekin Gurler (Bursa), Ekrem Simsek (Bursa), Fahri Guven (Ankara), Alim Guven (Izmir), Erol Ozturk (Amasya), Ekrem Tekin (Bursa) vb. dost ve arkadaslarla irtibat kurup Tutunlu Koyu kalkindirma derneginin kurulmasini saglamak. Sayet boyle bir girisim olursa koyumuzde boyle bir dernegin kurulusu icin gerekli yer, kaynak, yoneticiler bulmak mumkundur. Bu vesileyle adi gecen arkadas ve dostlara sevgi ve saygilarimi gonderiyorum. Mutluluklar diliyorum. Onerime ilgilerini bekliyorum.
Noyan Ünsal 08.11.2016 tarihli yanıtı
Herşeyden önce sitemizin , eski dostları arkadaşları buluşturma, bir araya getirme gibi bir işlevi de gerçekleştirdiğini görmekten dolayı çok sevinçliyim. Bunun için Sevgili Kemalciğime çok teşekkür ediyorum. En az 60 yıllık arkadaşımı bulmak, bu vesileyle ,60 ,65 yıl öncesini yeniden anımsamak, yaşamak çok güzel ve anlamlı. Sevgili arkadaşım Halit, önerini canı gönülden destekliyorum ve faydalı olacağına da inanıyorum. Artık yaşlarımız nedeniyle boşa çıkmış olmamızda bir avantaj. Hatta bunu bir adım ileri götürmek, örneğin İlçe Kaymakamlığının, diğer kamu kuruluşlarının desteklerini ve yardımlarını sağlıyarak gerçekleştirmek de mümkün olabilir.Çoğu konuda ilin desteği bile sağlanabilir. Yaklaşık 2 yıldır benim ve eşimin rahatsızlıklarıyla mecelleşiyoruz. Sağlık sorunlarımızı çözebildiğimiz andan itibaren bu konuda yapılacak her türlü çalışmanın içinde olurum. Hiçbir arkadaşımızın bu çalışmanın dışında kalacağını da düşünmüyorum. Halit'ciğim kısacası önerini candan destekliyorum. Bu vesileyle tüm dostlara ve arkadaşlara selam ve sevgilerimi sunuyorum
Kemal Yıldız 09.11.2016 tarihli yanıtı.
Bu konuda benim de diyeceklerim var. Bir kaç satıra sığmayacağı için, konuyla ilgili bir makale yazarak tartışmaya açmak istiyorum.
18.12.2016 tarihi itibariyle köyümüz hakkında plan projeler hakkında kendi düşüncemi yazıyorum. Öncelikle Halit abiye konuyu açtığı için teşekkür ederim. Noyan bey, zaten bizim insanımız ve süreklide burayı takip eden birisi olarak teşekkür ederim.
1. Köyümüzde arada bir düzenlenen sakılde festivalini her yıl ağustos ayının ilk haftası olarak sürekli yapılmasını arzu ettim ve bu iş için köyümüzde bulunan dernek başkanına rica ettim. Şimdiye kadar hep oyaladılar ne yapalım diyorlar nede yapmayalım deniyor. Köyümüz muhtarıyla konuşuyorum, muğlak yanıtlar alıyorum. Siz bu işi bana bırakın ben biceliyiz.com adına organize edeyim. Ona da evet demiyorlar. Bu olumsuzluklardan dolayı bir dernek kurmayı düşündüm. Bir oda ve içerisinde bir masa koltuk dolap vs gerekli. Köyde uygun bir yer olmadığından Ardanuç merkezde bir yer bulayım dedim, orada olmadığımdan uzaktan ısmarlama ile de olmadı bu güne kadar böyle geldi.
2. Köyde bir müze kurma planım vardı. Eski ilköğretim okulunu alabilir miyiz diye muhtarla konuştum olur dedi. Ama içerisinin düzenlemesi köy, köy gezerek mutfak araç gereçleri, tarım araç gereçleri, çiftinden çubuğuna varıncaya kadar her şeyi kayıt altına alarak toparlamak gerekti. Bunun içinde önce zaman ve haliyle maddiyat gerekliydi. Bir başına başaramayacağım için düşlerimde durmaya devam ediyor.
3. Yöremiz gelenek görenekleri ve halk oyunları doğduğu gibi bir insan misali yaşayıp ölüyor. Genç nesiller gelenek göreneklerimizi ve halk oyunlarımı hiç bilmiyor, bilmediği gibi yozlaştırılmış oyunları da kendi halk oyunları zannederek tepinip duruyor. Gelenek göreneklerimizi ve halk oyunlarımız bilen insanlarımız ise her geçen gün aramızdan ayrılıp gidiyor. Her şey yok olup gitmeden bir belgesel çekebilsek diyorum ve uzun zamandır da Zurnacı Naim usta ile konu hakkında görüşüyorum. elindeki senaryodan bahsediyor ve maddi olarak epey bir paranın gerektiğini söylüyor. Ardanuç’a gittiğimde senaryonun bir örneğini alıp TRT gibi tv lere belgesel çeken tanıdık birilerine ulaşıp konu hakkında bilgi alma bir maliyet belirleme ve hayata geçirip geçiremeyeceğimiz hakkındaki bilgiyi yine burada paylaşırım.
4. Köyümüz adına ve insanımız adına bir şeyler yapabilir miyiz? Sorusu önemli her ne kadar insanımız duyarsız olsa da benim umudum var. Umudum var çünkü köyünü seven ve köyü için bir şeyler yapmak isteyen Halit Öngüt ve Noyan Ünsal gibi insanlarımız olduğu için umudum var.
5. Çalışan üreten bir dernek olsa neler yapılır sorusuna benim birkaç yanıtım var. 1. Festival her yıl yapılır ve köylünün buluşması kaynaşması sağlanır. 2. Köy ürünlerini değerlendirme imkanı var. Her kes doğal ürün diyor, biz yüzde yüz doğal ürünleri çürütüp atıyoruz. Doğru bilgi destekle köyde yetişen her ürün değerlendirilebilir. 3. İlaç sanayisinde çokça kullanılan mantar türleri var ve fiyatı yüksek mantarlar. Bu mantarlar kurutulup saklanabildiği için zayi olmadığından köyde yetiştirilebilir. Mantar Olarak “ Shiitake” ve “Trüf mantarı” doğal olarak pelit ağacı ve fındık ağacı köklerinde yetişen nadir bulunan bir tür. 4. Birkaç düşüncem daha var ama onlarda şimdilik bana kalsın
Sonuç olarak memleketim ve köyüm için her türlü girişime ve fedakârlığa hazırım. Bu vakte kadar elimden geldiği kadarıyla bir şeyler yapmaya gayret ettim. Yaptığımda, yapabileceklerim yanında bir hiç sayılabilir. Birçok hayalim özlemim gerçekleşmedi belki birazda umudum kırıldı ama tükenmedi. Birlikte el ele verilir ekip çalışması yapılırsa, istenen her şey gerçekleştirilebilir. Şimdilik yazabileceğim bunlardır.
Sağlıcakla kalın.
Etiket : Köyümüz, Hakkında, Plan, Projeler,