» Bicelilerin Hasretini Dindiren Web Sitesi Biceliyiz.Com a Hoşgeldiniz. Tütünlü Köyü Bicenin Web Sitesi.

    • Facebook Hesabınız İle Sitemize Hızlı Üye Olup Giriş Yapabilirsiniz
    • Veya Bilgilerinizi Kendiniz Girerek Üye Olup Giriş Yapabilirsiniz

» Ardanuç Kategorileri

» Hit Ardanuç

» Son Ardanuç Yorumları

» Ardanuç İstatistikleri

  • Ardanuç Sayısı 55

  • Okunma Sayısı 295153

  • Kategori Sayısı 10

  • Yorum Sayısı 106

» İlçemiz Çoğrafi Yapısı

Bookmark and Share
  • Beğenenler (0) Beğenmeyenler (0) Toplam (0)
      Beğenenler & Beğenmeyenler
Beğen Beğenme
Çoğrafi Yapı Kategorisinde Gez
               

ilçemiz Dogu Karadeniz Bölgesinin doguya en yakin sınırkentidir.



Yüzölçümü : 969 Km²

Rakimi : 475 m

Dogusunda : Göle ve Ardahan Merkez Ilçe

Batisinda : Artvin Merkez Ilçe

Güneyinde : Savsat Ilçesi

Iklimi : Karasal iklim hakimdir.



Topografik bakimdan kirik bir arazi yapisina sahip olan Ardanuç, Kürdevan, Yalnizçam ve Horasan Daglari ile çevrilmektedir. Içersinde Bulanik, Horhot ve Eksinar çaylarinin besledigi Ardanuç Deresi geçmektedir.



Ardanuç Ilçesi dogudan Ardahan, güneyden Erzurum Illeri, batidan Yusufeli Ilçesi, Kuzey nedeniyle toplam nüfus yildan yila azalmaktadir. Merkez ilçe ile 49 köy yerlesim birimi mevcuttur.



Ardanuç,Dogu Karadeniz Bölümü’nün en dogusunda yer alan Artvin ilinin bir ilçesidir.Il merkezine uzakligi 32 km.dir.Ardanuç;kuzeyinden Savsat ilçesi,dogudan Ardahan ili ve Göle ilçesi,güneyden Erzurum ili ve Yusufeli ilçesi,batidan ise Artvin merkezi ilçesi ile sinirlandirilmistir.Ardanuç ilçe merkezi ise;kuzeyden Tütünlü ve Beratli köyleri,dogudan Kizilcik ve Harmanli köyleri,güneyden Sakarya köyü, batidan ise Ferhatli köyü ile çevrilidir.



Ardanuç ilçe merkezi,dogusundaki Yanlizçam daglarindan beslenen Bulanik Deresi ile Aydin Deresi ve Horhot Deresi’nin birlestigi yerde kurulmus olup,ilçe merkezindeki yapilasma daha çok dogu yönündeki alüvyal düzlükte ve yavas yavas yükselen bir yamaç üzerinde belirginlesmistir.



Ardanuç yerlesim alaninin yükseltisi yaklasik 470-670 m.arasindadir.Yerlesme alaninin büyük bir kismi 470-500 m.arasindaki basamaginda yer almakla beraber;ilçenin en eski kurulus yeri olan Adakale Mahallesi yaklasik 600-670 m.arasindaki yükselti basamaginda kurulmustur.

 Cehennem Deresi Kanyonu



 Çoruh irmagina kavusan Bulanik Deresi,Aydin Deresi ve Horhot Deresi’nin olusturdugu Ardanuç havzasinda yükselti Ardanuç Deresi ile Savsat Deresinin birlestigi yerde 250 m.den baslayip Kürdevan (Çadir) daginda 3050 metreye ulasir.Bu durum buranin engebesi hakkinda genel bir fikir vermektedir.



Ardanuç’un kuzey ve kuzeybatisindaki yamaçlarda volkanik birimlerle ardalanmali kireç taslari genis yayilim alani göstermektedir.Volkanizmanin sukünet dönemlerini yansitan bu birimler çogunlukla yay içi havzada gelismistir.



Ilçe merkezinin Adakale mahallesindeki ve Cehennem Deresi olarak adlandirilan derin vadinin bulundugu kisimdaki litolojik birimleri Paleosen yasli kireç taslari temsil eder.



Yörede Kuatener döneminde olusmus araziler,genellikle alüvyonlardan olusmaktadir.Ilçenin kuzeyinde kum,kil ve yer yer bloklu birimler halinde eski alüvyonlara rastlanir.Ilçedeki en genç olusuklar ise,Bulanik Deresi ve Horhot Çayi boyunca yayilim gösteren alüvyoner seviyelerdir.Bunlar da kum,çakil,kil ve yer yer bloklu birimler içerir.



Ardanuç ilçesinin yüzey sekilleri ana hatlariyla iki ayri jeomorfolojik birimden olusmaktadir.Bunlar;Çoruh irmagina dökülen Berta Çayi’nin yan kollarinin olusturdugu dar vadiler ile bu vadiler çevresinde yer alan nisbeten yüksek tepelik olan alan ve sirtlardir.Bu jeomorfolojik sekillerin olusumunda,iç ve dis kuvvetlerin birlikte sekillendirici etkisi olmustur.Günümüzde de akarsu asindirmasiyla sekillenmenin devam ettigi görülür.



Ilçenin farkli iki jeomorfolojik ünitesinden birini olusturan vadiler Çoruh Irmaginin kollarindan olan Berta Çayi’nin Ardanuç Havzasi olarak adlandirilan kismindaki Aydin Deresi,Horhot Deresi,Bulanik Deresi ve Cehennem Deresi’nin olusturdugu vadilerdir.



Aydin Deresi ilçe merkezinin Adakale Mahallesi’ne kadar güney-kuzey dogrultusunda akis göstermektedir.Aydin Deresi güneydeki 2250 m.yükseklikteki Büyükyurt Daglarinin kuzey yamaçlarindaki ormanlardan kaynagini alarak dogu ve bati yamaçlarinda simetrik bir asindirma yaparak Ardanuç ilçe merkezine yaklasir.Daglik kisimlarda 45 derecenin üzerine çikan yamaç egilimlerine sahip olan Aydin Deresi;Bulanik Deresi’ne yaklastigi kisimda,90 dereceye varan degerde duvar yamaçlar olusturur.Söz konusu bu yamaçlar genelde Üst Kratese yasli kireç taslarindan olusmustur.



Ilçe merkezinin ortasindan geçen Bulanik Deresi,kaynagini ilçenin dogusundaki Yanlizçam Daglarinin güneybati eteklerinden alir.Ilçe merkezine girmeden önce sert araziyi oldukça derin bir sekilde yararak Suvat Deresi adiyla akan Bulanik Deresi,ilçenin güneyindeki Ankliya mahallesine genis bir vadi tabaniyla ulasir.



Horhot Deresi ise ilçenin dogusundan kabaca dogu-bati dogrultusunda akarak ilçe merkezinden Bulanik Deresi’ne karisir.



Horhot Deresi ile birlestikten sonra Bulanik Deresi batiya dogru bir kavis çizerek Degirmenler Mevkiinde Aydin Deresi ile birlesir.Seytan Köprüsünden itibaren kabaca güneydogu-kuzeybati dogrultusunda Üst Kretase yasli kireç taslari içerisinde akis gösterir.Söz konusu kireç taslarini oldukça derin bir sekilde yarar.



Ardanuç suyu bu kisimda “Cehennem Deresi” olarak adlandirilir.Vadinin bu kesimindeki yamaçlarin egimi 90 dereceyi bulmaktadir.Dik bir duvari andiran ve 200 metreyi asan yükseltisiyle oldukça dikkati çeken Cehennem Deresi birkaç kilometre boyunca özelligini korumaktadir.



Ilçenin diger önemli jeomorfolojik ünitelerinden digerini olusturan sirtlar Yanlizçam Daglarinin Çoruh irmagina dogru alçalan dogu eteklerinde yer almaktadir.



Sirtlarin uzanis dogrultusu,akarsu ve dereciklerle paralellik gösterecek sekilde genellikle güneydogu-kuzeybati yönündedir.Bununla birlikte eski temel arazinin yüzeylenip mostra verdigi kisimlarda genel dogrultu akisinda uzanis gösteren tepelik ve sirtlara da rastlanir.Genellikle tepelik görünümündeki bu yükseltiler litolojik bakimdan Üst Kretase kireç taslari olarak belirlenirler.Sirt özelligini tasiyan yükseltiler ilçe merkezinin genelde güneyinde ve batisinda yer alirken,oldukdukça kisa mesafede diklesen yükseltilere genelde ilçenin kuzeyinde rastlamaktayiz.Ilçe merkezinin kuzeyinde yer alan Naldöken Tasi Tepesi 687 m.yüksekligindedir.Burasi Cehennem Deresi tarafindan yarildigindan tam bir diklik gösterir.Ayni tepenin güneyindeki Gevhernik Tepesi 710 m.ile Ardanuç Kalesinin bulundugu hakim yükseltiyi teskil etmektedir.



Ilçe merkezinin en yüksek noktasini olusturan Silahkert Tepesi 763 m.rakimli olup güneyde Büyükyurt Daglari’nin kuzey eteklerinde yer almaktadir.

 



Etiket : İlçemiz, Çoğrafi, Yapısı,
ARDANUÇ BİLGİLERİ
Ekleyen : KemaL | Kategori : Çoğrafi Yapı | Tarih : 22.04.2010 23:06:02 | Hit : 4985 | Yorum : 0

» Ardanuç Yorumları

ARDANUÇ YORUM YAZ

 

» Sonraki Ardanuç

» Copyright

2oo8-2o13 © Copyright Biceliyiz.com Her Hakkı Saklıdır B@y ÇoBaN
Artvin - Ardanuç - Tütünlü Köyü  Web Sitesi olan Biceliyiz.com 'un Amacı Yöremiz ve özellikle köyümüzün gelenek, göreneklerini kayda almak verileri toparlamak ve sonraki kuşaklara aktarmaktır. Köyümüzün Eski adı Bice olup "bicelilerin" bu web sitemizde buluşmasını sağlamaktır. Tüm Bicelilere saygı ve selamlar K.Yıldız.