•Ardanuç Bitki Örtüsü
Ardanuç ilçesi 96.950 hektar olup bunun 39.431 hektarini ormanlik alanlar olusturmaktadir. Ilçede görülen Karadeniz iklimi ile karasal iklimin geçis özelligini gösteren yari nemli iklim bitki örtüsünün olusumunda birinci derecede rol oynar.Ilçedeki bitki örtüsü “Kolsik Flora” alanina girmektedir. Karadeniz Bölgesi’nin diger kesimlerinde görülmeyen Ladin ormanlari burada ortaya çikmaktadir.Nisbeten Karadeniz’in etkisinin hafifledigi,buna ragmen nemlilik sartlarinin ön planda bulundugu Ardanuç’u da içine alan ve podsölümsü topraklarin yaygin oldugu yukari kesimlerde gür ladin ormanlari kendini gösterir.
Ilçe merkezine yakin alçak alanlarda Ardiç,Mese,Karaçali,Sakiz türlerinde çali formasyonu hakim iken yükselti arttikça Ladin,Göknar ve Sari Çam ormanlari kusaklar halinde yer alir.Dogu Ladin ormanlari altinda higrofil karakterde zengin bir otsu örtü de yer almaktadir.Yanlizçam Daglari’nda Turnagagasi, Peygamber çiçegi,Kedi otu ve Sari Burçak ot türleri tespit edilmistir.
Göknarlar yayilis alanina bakildiginda 1000 m.den yüksek kesimlerde nisbeten kontinental ve soguk ortamlarda yetismektedir.Ülkemizde fazla yaygin olmayan Dogu Göknari Ardanuç’un dogusunda özellikle Karanlik Mese mevkiinde karisik ormanlar olustururlar.
Ardanuç’ta Yanlizçam Daglari silsilesinin kuzeye bakan yamaçlarinda en alt kesimlerde Ladinler kaybolurken Göknar ve Sariçam ormanlari hakim olmaktadir.Daha yükseklerde Göknar’lar da çekilerek yerini kisa dayanikli Sariçam ormanina birakmaktadir.
Ardanuç ilçesinde dört Bölge Sefligi ile hizmet veren Orman Isletme Müdürlügü’nün gayretlerine ragmen ilçede yogun bir orman tahribatinin
Etiket : Bitki, Örtüsü,