Şal kumaşı:
Siyah kuzu yünü yıkanır, taranır ve eğrilir. Tel bükülür. Çiviler yere çakılıp iplik uzatılır. Kuciya tarağa alınır. Dokuma tezgâhına alınıp dokunur. Tezgâhtan çıkardıktan sonra rulo haline getirilir. Bakraçlarda su ısıtılarak üzerine dökülür. Gemin üzerinde erkekler teper. Kumaş hâline gelir. Eskiden pazarda da arşınla satılırmış. Erkek kıyafeti şaldan dikilirmiş. Pamuklu kumaşlar pahalı olduğundan bazen çamaşır olarak da kullanılırmış.
Sadet Çelik (86), Sakarya Köyü
Tabii renkli halı:
Beyaz, kahverengi, siyah,boz renkli yünler eğrilir. Halı yünü kalın eğrilir. İki kat olarak elde hafif bükülür. Renkler ayrı ayrı yumak hâline getirilerek tezgâha asılır.Uzatma ipi boz renkli olup büküldükten sonra tezgâha dolanır. Örneğe bakılarak ilmek atılır.Halı makasıyla ilmeklerin uzunluğu kesilir. Birsırada bükülmüş iplikten aralardan geçirilir. Kirkitle vurulur. Bu halıda hiç boya kullanılmaz. Atların heybesi ve yastıklar küçük tezgâhta örüldüğü gibi büyük tezgâhta da örülerek kesilir.
Kadriye Okumuş (50), Yaylacık Köyü
Carbağ (Belbağı):
Keçi böceğinin (ipek böceği) tohumunu akşamdan koynuna koyarsın,sabahtan böcekler çıkar. Kalbura koyup dut yaprağıyla beslersin. Sergen yapıp ipek böceklerini koyarsın. Bir ay sonra ağaca çıkıp koza yaparlar. Suyu ısıtıp içine kozaları atıp elle telleri çekersin. İpek tel olmayana keci denir. İğle eğrilir. 50 cm eninde 1 m uzunluğunda tezgâhta örersin. Nakışta konur. Boyarsın. Ucu püsküllü olur. Bele kemer olarak bağlarsın. Yakalara dikilen tor kesesi (para) kesesi de yapılırmış.
Saadet Çelik
Çaput cecimi:
Uzatma ipliği yün veya pamuk eğrilerek yapıldığı gibi hazır iplik de kullanılır. Eski kumaş parçaları bir parmak eninde kesilir. Manculuğa kesilmiş kumaşlar sarılır.Uzatma tellerin arasından geçirilerek tezgâhta cecim gibi dokunur.
Cevahir Karakuş (80), Sakarya Köyü
Kaynak:Ülkü Önal/bizimahıska.org.tr
Etiket : Ardanuçta, Sanatları, Şal, Kumaşı Tabii, Renkli, Halı Carbağ Çap, Cecimi,